Een flinke portie lef, een gezamenlijke inzet en voldoende doorzettingsvermogen, dat is er in Zeeland nodig geweest om het project Waterdunen te realiseren. In dit iconische project komen kustbescherming, natuur en recreatie op een unieke manier samen. Vrijdagochtend 22 september kwamen de mensen van de provincie Zeeland naar Holwert om over hun initiatief te vertellen. Een mooie gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen.

Doordat Waterdunen veel ervaring heeft met de aanleg van een bijna even brede doorgang in de zeekering, was er meer dan voldoende gespreksstof. Ook de aanleg van het binnendijkse getijdenmeer kent veel overeenkomsten met het getijdenmeer van Holwerd aan Zee. Niet zo zeer qua omvang maar wel door de ecologische en economische meerwaarde ervan. Ondertussen laten praktijkmetingen zien dat er van extra verzilting geen sprake is.

De Zeeuwse delegatie verwacht na 30 jaar ideeontwikkeling, planvoorbereiding, procedures en uitvoering volgend jaar de laatste puntjes op de i te zetten. Dit zet het 10-jarige jubileum van Holwerd aan Zee (dit jaar) weer even in het juiste perspectief, wetende dat er – met zicht op volledige financiering – volgend jaar al begonnen zou kunnen worden met het vergunningentraject. Op deze manier is de start van de uitvoering van Holwerd aan Zee in 2025 nog steeds in beeld.

Meer weten over dit mooie project in Zeeland? Check de site https://www.zeeland.nl/waterdunen/waterdunen

of kijk https://youtu.be/U9qb7ATObdQ