“Ik libje nó, en nét yn it ferlyne”

februari 19, 2016

“Ik libje nó, en nét yn it ferlyne”

Een nieuw verhaal door Eibert Boonstra: In dit verhaal gaan we de handel en wandel van voormalig groenteboer Hessel Bierma onder de loep nemen; een markante verschijning in de Holwerder gemeenschap die ondanks z’n hoge leeftijd nog altijd een heldere kijk op de alledaagse dingen heeft.

Door Eibert Boonstra

Om het verhaal compleet te maken zetten we eerst een flinke stap terug in de tijd.

Hessel is de zoon van Willem Bierma en Ytje Lautenbach. Vader Willem was een zoon van Hessel Idzes Bierma en is geboren op De Morgenzon, een boerderij op “Ieltsjebuorren”. Dat de aardappel- en groenteteelt de Bierma’s in het bloed zat is algemeen bekend.

De broer van Willem, “Grutte Ids” stond aan de wieg van een wereldberoemd aardappelras, dankzij zijn  kennis en inzicht teelde hij de Doré, een aardappelras wat nog steeds een goede plaats inneemt op de aardappelmarkt. Lag de interesse van Ids bij de kweek en teelt van nieuwe rassen, bij Willem lag dat anders. Willem zag meer in de handel en trok er op uit met een handkar gevuld met producten van eigen grond en wist met succes z’n eigen groente- en fruithandel op te zetten.

Willem trouwde in 1926 met Ytje Lautenbach en ze vestigden zich in een pand aan de Elbasterwei (nr. 16), een degelijk pand met grond en mogelijkheden.

Lees hier verder