CDA werkbezoek aan Holwerd aan Zee

maart 03, 2014

CDA werkbezoek aan Holwerd aan Zee

Holwerd in Dongeradeel ziet krimp als een kans. Nu de woningmarkt vast zit en ondernemers vertrekken kwam er vanuit een mienskip een idee om Holwerd weer aan Zee te laten zijn. Voorzitter van dorpsbelangen en stichtingslid Holwerd aan Zee, Hessel Hiddema, zei tijdens een werkbezoek op donderdag 6 maart: “Het gaat om het herstellen van verbindingen.”

Visie vanuit de mienskip
Zo’n veertig CDA’ers waren in Holwerd voor een uitleg van het project, waaronder kandidaat Europarlementariër Wim Eilering uit Drachten en CDA-gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel. De laatste was onder de indruk. Ze benadrukte dat de ontwikkeling van het project ‘eins goed by it CDA past.’ En loofde de werkwijze: “fantastysk dat sa’n fyzje út de doarpsmienskip komt.”

Al eerder maakte het CDA Dongeradeel en de Friese CDA-statenfractie zich sterk voor geen bestuurlijke drukte rond Holwerd aan Zee. Statenlid Henk van der Veen: “Vraag sterke mensen met kennis om je heen, maar laat ze het niet overnemen.”

Holwerd als Appelscha van het noorden
Door de mogelijke ontwikkelingen van een nieuwe gemaal, binnenmeer en sluis, ontstaat er geheel nieuwe ruimtelijke omgeving. De aanwezigheid van water moet nieuwe ondernemers lokken, volgens de stichting staan er een aantal al te trappelen. Hiddema: “Holwerd kan Appelscha van het Noorden worden, omdat de hele streek er van mee profiteert.” Deze gedurfde en creatieve samenwerking leidde er toe dat Johan Tjalsma als fractievoorzitter van het CDA Fryslân zichuitsprak over een toekomstvisie voor Fryslân.