Verkenning virtual reality en data visualisatie

oktober 14, 2015

Verkenning virtual reality en data visualisatie

De werkgroep Holwerd aan Zee heeft gisteren samen met architect Edgar Renato van Architectuurstudio RenatoPerotti mogelijkheden verkend voor recreëren en wonen in combinatie met datavisualisatie. Nu nog in experimenteerfase, maar dat neemt niet weg om de kansen ervan nu al in beeld te krijgen.

De werkgroep Holwerd aan Zee heeft gisteren samen met architect Edgar Renato van Architectuurstudio RenatoPerotti mogelijkheden verkend voor recreëren en wonen in combinatie met datavisualisatie. Nu nog in experimenteerfase, maar dat neemt niet weg om de kansen ervan nu al in beeld te krijgen. Denkrichting is de toevoeging en totale integratie van nieuwe media met geheel omgevende (immersive) beeldprojectie in het interieur als belangrijk middel. Dan wordt ook het gebruik van ‘virtual reality’ mogelijk, door gebruik te maken van perspectief gecorrigeerd beeld (een technisch nieuwe vorm van holografie).

Door gebruik te maken van deze technieken wordt het in de toekomst mogelijk om met een ‘avatar’ toegang te kunnen krijgen tot een gemeenschappelijke virtuele ruimte, waar bijvoorbeeld data over de vogeltrek op de Waddenzee of andere onderzoeksgegevens, zoals golfslag, het tij, aantal broedgevallen, vaarbewegingen etc. etc. realtime kunnen worden gevisualiseerd. Daarnaast zou het mogelijk kunnen worden om een vlucht te maken over de kwelders of om de landschapskunstobjecten in het gebied eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Vooruitlopend op deze media technologie van de toekomst zou in het (nieuwe?) projectbureau aan de Fiskwei alvast gebruik kunnen worden gemaakt van de virtual reality bril (de Oculus Rift). Onlangs te zien bij De Werend Draait Door. Hiermee kan het toekomstige uitzicht over de boulevard en het nieuwe waterlandschap zichtbaar worden gemaakt. De locatie van het huidige projectbureau pal aan de toekomstige boulevard, passantenhaven en het getijdenmeer zou hiervoor een uitstekende locatie kunnen zijn. Door inzicht te krijgen in toekomstige technieken, probeert de werkgroep het verleden te verbinden met de toekomst.